Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 18:39

Ηπατίτιδα C

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ιός της ηπατίτιδας C (HCV) εκτιµάται ότι έχει προσβάλει περίπου 170 εκατοµµύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα περίπου 2% του πληθυσµού πάσχει από χρόνια λοίµωξη από τον HCV.

Τρόποι μετάδοσης: Ο HCV µεταδίδεται µέσω της επαφής µε αίµα πασχόντων από ηπατίτιδα C. Μεταδίδεται επίσης και μέσω της σεξουαλικής επαφής, αλλά πολύ σπανιότερα. Δεν µεταδίδεται µε τον ιδρώτα, τα δάκρυα, το µητρικό γάλα, τα ούρα, τα κόπρανα, το φιλί, τα ποτήρια ή άλλα µαγειρικά σκεύη, τα µουσικά όργανα, το νερό, την τροφή, τα έντοµα, το σφίξιµο των χεριών, τον βήχα, το φτέρνισµα ή τις τουαλέτες. Δύο είναι οι κύριες κατηγορίες πασχόντων σήμερα, που καθορίζονται από τους παρακάτω βασικούς τρόπους µετάδοσης:

  1.  Τη μετάδοση μέσω μολυσμένων φιαλών αίματος, που χορηγήθηκαν σε ασθενείς πριν από την ανακάλυψη του ιού (1989). Ο τρόπος αυτός αφορά ασθενείς μέσης ηλικίας, οι οποίοι χρειάσθηκε να μεταγγισθούν κατά το παρελθόν. Μετά από την ανακάλυψη του HCV η μετάδοση με αυτόν τον τρόπο είναι εξαιρετικά σπάνια.
  2. Tην παρεντερική ή «οριζόντια» µετάδοση, που συμβαίνει με αίµα ατόµων που πάσχουν από ηπατίτιδα C ή µέσω τραυµατισµού µε µολυσµένα υλικά (βελόνες, τρύπηµα αυτιών, τατουάζ και ιατρικά και οδοντιατρικά εργαλεία). Ο τρόπος αυτός αφορά κυρίως ασθενείς νέας ηλικίας, που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών με σύριγγα μολυσμένου ατόμου.

Εξέλιξη της νόσου: Ο HCV µεταπίπτει στο 80% των περιπτώσεων σε χρόνια λοίµωξη (χρόνια ηπατίτιδα C). Αν δε χορηγηθεί θεραπεία, η χρόνια ηπατίτιδα C µπορεί να προκαλέσει ίνωση του ήπατος (δηµιουργία ουλών) και να εξελιχθεί σε κίρρωση, η οποία µε τη σειρά της µπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος. Σε γενικές γραμμές το 25-30% των ασθενών µε χρόνια ηπατίτιδα C πεθαίνει από επιπλοκές της κίρρωσης ή από ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Διάγνωση: Η διάγνωση της χρόνιας ηπατίτιδας C γίνεται με ειδικές εξετάσεις μοριακής βιολογίας, που καθορίζουν την ενεργότητα του ιού, όπως και το είδος του (γονότυπος). Το στάδιο της νόσου καθορίζεται από ιστολογική εξέταση δείγματος του ήπατος (βιοψία) ή μελέτη της «σκληρότητας» του ήπατος με ελαστογραφία (Fibroscan), ενώ ο γονότυπος καθορίζει τη διάρκεια της θεραπείας και τις πιθανότητες ίασης.

Αντιμετώπιση: Δεν υπάρχει εμβόλιο έναντι του HCV. Η θεραπεία που χορηγείται σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C (ενέσεις ιντερφερόνης και χάπια ριμπαβιρίνης) οδηγεί σε κάθαρση του ιού περίπου στους μισούς ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται συνδυασμοί τριών φαρμάκων (με προσθήκη και αντιικών χαπιών) σε ασθενείς με γονότυπο 1, κάτι που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ίασης.

Διαβάστηκε 74 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 09:39
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ηπατίτιδα Β »
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας.