Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 16:24

Η κατανάλωση καφέ προστατεύει το ήπαρ

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι άνθρωποι διαχρονικά πίστευαν ότι συγκεκριμένες τροφές ή ροφήματα προάγουν την υγεία και συντελούν στη μακροζωία. Οι αντιλήψεις αυτές συχνά βασίζονταν σε τοπικές δοξασίες χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Ένα από τα ροφήματα που είχε συνδεθεί με την ευζωία των ανθρώπων ήταν ο καφές. Τα τελευταία χρόνια πολλές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά, όπως το Gastroenterology και το New England Journal of Medicine, απέδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ όντως επιδρά ευεργετικά στον οργανισμό μέσω βελτίωσης της ηπατικής λειτουργίας.

Αρχικές παρατηρήσεις είχαν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με χαμηλότερα επίπεδα ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινασών). Στη συνέχεια, επιστημονικές μελέτες που διήρκεσαν έτη απέδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο από 2 φλιτζάνια καφέ (του τύπου «γαλλικού») την ημέρα είχαν μειωμένο κίνδυνο (κατά περίπου 50%) εμφάνισης ηπατικών παθήσεων σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο από 1 φλιτζάνι την ημέρα. Μια νέα «μετα-ανάλυση» (επεξεργασία των δεδομένων πολλών μελετών), που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Clinical Gastroenterology and Hepatology και πρόκειται σύντομα να δημοσιευτεί σε έντυπη μορφή, καταδεικνύει μάλιστα ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ συντελεί και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Σύμφωνα με αυτή τη δημοσίευση, η κατανάλωση καφέ ελαττώνει τον κίνδυνο προσβολής από ηπατοκυτταρικό καρκίνο κατά περίπου 40%.

Τα δεδομένα που υποστηρίζουν την ευεργετική επίδραση του καφέ στη λειτουργία του ήπατος είναι πια πολλά και καλά τεκμηριωμένα, ώστε να τη θεωρούμε πραγματική. Παρ’ όλα αυτά, απέχουμε ακόμη από το να θεωρούμε τον καφέ ως φάρμακο για τις παθήσεις του ήπατος. Οι λόγοι είναι ότι δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει ποιο συστατικό του καφέ ασκεί αυτή την ευεργετική επίδραση (η καφεΐνη ή κάποιο άλλο;) και ότι δεν έχουμε προσδιορίσει ποιο είδος και ποια ποσότητα καφέ ασκεί την πιο ευεργετική επίδραση χωρίς ταυτόχρονα να προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Μέχρι λοιπόν να διευκρινισθούν όλες οι λεπτομέρειες των φαρμακευτικών δράσεων του καφέ, η ιατρική οδηγία σε όλους τους ηπατοπαθείς που πίνουν ήδη καφέ είναι να συνεχίσουν αυτή τη συνήθειά τους, γιατί έχει πια αποδειχθεί ότι τους ωφελεί.

Στην υγειά σας!

Διαβάστηκε 128 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 16:27
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πόσο αλκοόλ επιτρέπεται να πιώ; Μάθε την ALT σου! »
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας.