Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 16:27

Μάθε την ALT σου!

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ALT και η AST είναι τα δύο κατ’ εξοχήν ένζυμα του ήπατος, ευρέως γνωστά με τον όρο «τρανσαμινάσες». Το ακρωνύμιο ALT προέρχεται από τον αγγλικό όρο ALanine amino Transferase (αλανανική αμινοτρανσφεράση ή τρανσαμινάση). Η ALT που υπολογίζεται σε εξέταση αίματος προέρχεται κατά κύριο λόγο από το ήπαρ (η ALT εκλύεται στο αίμα από κατεστραμμένα ηπατοκύτταρα), ενώ η AST μπορεί να προέρχεται και από άλλα όργανα (π.χ. τους μύες). Έτσι, η αύξησή της  ALT αντανακλά καλύτερα τις διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας.

Οι ηπατικές παθήσεις πολλές φορές δεν προκαλούν συμπτώματα παρά μόνο όταν φθάσουν σε προχωρημένα στάδια (κίρρωση). Σε αυτές τις περιπτώσεις η ανεύρεση αυξημένης ALT μπορεί να αποτελεί τη μοναδική ένδειξη ηπατοπάθειας. Όπως είναι κατανοητό, η διάγνωση μιας υποβόσκουσας ηπατικής πάθησης σε πρώιμο στάδιο συντελεί σημαντικά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της.

Η ALT θα πρέπει να εξετάζεται τουλάχιστον μια φορά το έτος. Το όριο του φυσιολογικού ποικίλει ανάμεσα στα διάφορα εργαστήρια, αλλά συνήθως μια τιμή πάνω από 40 IU/L θεωρείται παθολογική. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται αυξημένη ALT, ο ασθενής θα πρέπει να αναζητά τη γνώμη ενός ειδικού (ηπατολόγου) για τον προσδιορισμό της αιτίας της αύξησης. Το σύνολο των ηπατοπαθειών (λιπώδης νόσος, ιογενής ηπατίτιδα, κατάχρηση αλκοόλ, κ.α.) μπορεί να εκδηλωθεί με αύξηση της ALT. Μολονότι η ALT δεν αποτελεί τη μοναδική εξέταση εκτίμησης της ηπατικής λειτουργίας, είναι ένας απλός και χρήσιμος τρόπος ανίχνευσης πιθανών διαταραχών της ηπατικής λειτουργίας πριν αυτές εκδηλωθούν με συμπτώματα.

 

Διαβάστηκε 150 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 16:35
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας.