Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013 16:35

Γιατί να γίνω δωρητής οργάνων;

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η δωρεά οργάνων αποτελεί ύψιστη μορφή προσφοράς προς το συνάνθρωπό μας. Η πρώτη απόπειρα «μεταμόσχευσης» περιγράφεται τον 3ο αιώνα π.Χ. όταν οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός εμφύτευσαν το κάτω άκρο ενός θανόντα σε έναν άλλο άνθρωπο.

Η ευρεία εφαρμογή της μεταμόσχευσης οργάνων κατέστη δυνατή μόλις τον 20ο αιώνα μετά  από τη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε στη χειρουργική τεχνική και στην παραγωγή φαρμάκων (ανοσοκατασταλτικών) που καθιστούν την «ανοχή» του ξένου  οργάνου εφικτή. Σήμερα η μεταμόσχευση κάποιων οργάνων (ήπαρ, καρδιά –πνεύμονες) αποτελεί τη μοναδική ελπίδα πολλών ασθενών να παραμείνουν στη ζωή. Στην Ελλάδα δεκάδες ηπατοπαθείς τελικού σταδίου χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος κάθε χρόνο, ενώ τελικά μόσχευμα λαμβάνουν μόνο περίπου 30.

Οι ασθενείς που έχουν λάβει ηπατικό μόσχευμα επιβιώνουν τα πρώτα 5 χρόνια μετά τη μεταμόσχευσή τους σε ποσοστό περίπου 75% έχοντας πολύ βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Οι περισσότεροι μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, ενώ έχουν περιγραφεί ακόμη και περιπτώσεις επιτυχούς τεκνοποίησης στην περίπτωση γυναικών, που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Στην κυριολεξία η μεταμόσχευση ήπατος ισοδυναμεί με «αναγέννηση». Βεβαίως, οι ασθενείς αυτοί παραμένουν σε στενή ιατρική παρακολούθηση και συνεχίζουν να λαμβάνουν σύνθετη φαρμακευτική αγωγή. Συχνά επίσης παρουσιάζουν επιπλοκές είτε κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο, είτε μετά από μήνες ή έτη από τη μεταμόσχευση. Σε κάθε περίπτωση πάντως καταφέρνουν να ζήσουν μια πολύ βελτιωμένη και σίγουρα μεγαλύτερη σε διάρκεια ζωή. Στην Ελλάδα οι πρώτοι λήπτες ηπατικού μοσχεύματος πλησιάζουν πια τα 20 χρόνια επιβίωσης.

Στη χώρα μας η δωρεά οργάνων δυστυχώς δεν αποτελεί ευρέως διαδεδομένη πρακτική. Η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης, ο φόβος, η αμέλεια, αλλά ίσως και κενά στο νομικό καθεστώς που διέπει τη δωρεά οργάνων έχουν συντελέσει στη μειωμένη προσφορά οργάνων. Το γεγονός αυτό στερεί τη δυνατότητα επιβίωσης από πολλούς συνανθρώπους μας που πάσχουν από ηπατοπάθειες τελικού σταδίου. Είναι καθήκον της ιατρικής κοινότητας να διαδώσει την ανάγκη και τη σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων. Είναι μια από τις ελάχιστες πράξεις του ανθρώπου που στην κυριολεξία σώζει ζωές.

Σκεφτείτε το!

Διαβάστηκε 122 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 16:40
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μάθε την ALT σου! Νέα φάρμακα για την Ηπατίτιδα C »
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας.