Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 16:52

«Εξατομικευμένη» Ιατρική με ανάλυση του DNA – Είναι η λύση;

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι επιστημονικές πρόοδοι των δύο τελευταίων δεκαετιών παρέχουν σήμερα τη δυνατότητα ανάλυσης ολόκληρου του ανθρώπινου γονιδιώματος, του «υλικού» δηλαδή με το οποίο έχουμε γεννηθεί. Πιστεύεται ότι τα γονίδιά μας παίζουν κάποιο ρόλο σχεδόν σε όλες τις ανθρώπινες παθήσεις. Εκτός από τις παθήσεις που κληρονομούνται με τον κλασικό τρόπο (σύμφωνα με τους κανόνες του Mendel), το γενετικό μας υλικό έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει την πορεία πολλών άλλων κοινών παθήσεων (π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης ή ο αλκοολισμός) μαζί βέβαια με την επίδραση και του περιβάλλοντος. 

Βάσει αυτών, και καθώς η ανάλυση του γενετικού μας υλικού μπορεί πια να γίνει με σχετικά μικρό κόστος, πολλά μεγάλα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού προσφέρουν τη δυνατότητα ανάλυσης του γονιδιώματος σε ατομική βάση σε μια προσπάθεια βέλτιστης άσκησης της ιατρικής.

            Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η έγκαιρη ανίχνευση νόσων ή της πιθανότητας να εμφανιστεί στο μέλλον μία νόσος σε ένα συγκεκριμένο άνθρωπο. Ένας άλλος στόχος είναι ο καθορισμός της πορείας μιας συγκεκριμένης πάθησης ή ακόμη και ο προσδιορισμός της ανταπόκρισής της στη θεραπεία. Τελικός σκοπός της «εξατομικευμένης» ιατρικής είναι η έγκαιρη πρόγνωση, η καλύτερη θεραπεία, αλλά και η προγεννητική παροχή συμβουλών. Σε απλούστευση όλων αυτών θα μπορούσαμε να πούμε ότι η «εξατομικευμένη» ιατρική παρέχει πρώιμα στη ζωή μας τη δυνατότητα να ξέρουμε τι παθήσεις θα αναπτύξουμε στο μέλλον και μάλιστα σε ποια ηλικία!

Μολονότι αυτή η προοπτική είναι πολύ θελκτική, οι προβληματισμοί «γεννιούνται» αυτόματα, καθώς αυτή η δυνατότητα μπορεί να έχει και αρνητικές προεκτάσεις. Άγνωστο είναι το ψυχικό και κοινωνικό stress που μπορεί να προκληθεί στον καθένα μας μπροστά σε αυτές τις πληροφορίες. Ο φόβος των διακρίσεων επίσης είναι υπαρκτός, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι σχετικές εξετάσεις προς το παρόν παρέχονται σε περιορισμένη κλίμακα και μόνο σε επιλεγμένα κέντρα. Παρ΄όλα αυτά, αυτές οι έννοιες αρχίζουν να γίνονται μέρος της καθημερινότητάς μας και θα πρέπει όλοι μας να αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε με αυτές. Είναι σίγουρο ότι η «εξατομικευμένη» ιατρική πρόκειται να αλλάξει το συνολικό τρόπο άσκησης της ιατρικής. Το μέλλον θα δείξει αν αυτός ο «δρόμος» είναι Η λύση στις ανθρώπινες ασθένειες.

Διαβάστηκε 133 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 16:55
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας.