Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014 16:55

Το γαϊδουράγκαθο βοηθάει το ήπαρ;

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η χρήση βοτάνων για ιατρικούς σκοπούς είναι μια πρακτική που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Σήμερα βεβαίως είναι γνωστό ότι τα φυτικά σκευάσματα συχνά προκαλούν και σοβαρές παρενέργειες εκτός από ευεργετικές δράσεις. Οι ασθενείς με παθήσεις του ήπατος πολλές φορές αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες και στο πλαίσιο αυτό η χρήση φυτικών σκευασμάτων είναι πολύ διαδεδομένη για αυτό το σκοπό ειδικά στο εξωτερικό.

Ένα τέτοιο σκεύασμα είναι το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου (Silybum Marianum), το οποίο είναι το βασικό συστατικό ενός διαδεδομένου φυτικού σκευάσματος με το εμπορικό όνομα Milk Τhistle ή Silymarin. Το όνομα Milk Thistle προέρχεται από τη γαλακτώδη χροιά του εκχυλίσματος των φύλλων του γαΐδουράγκαθου.

Το γαΐδουράγκαθο περιέχει ποικιλία φλαβοναειδών, ουσίες που είναι γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης το γαΐδουράγκαθο θεωρείται ότι έχει και ιδιότητες που προστατεύουν το ήπαρ από την ανάπτυξη ίνωσης, μιας διαδικασίας που στην ακραία της μορφή αποτελεί την κίρρωση του ήπατος.

Το εκχύλισμα γαΐδουράγκαθου χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία ηπατικών παθήσεων, όπως η αλκοολική ηπατοπάθεια και ιδιαίτερα η χρόνια ηπατίτιδα C. Μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί πολλές αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητά του με αντικρουόμενα όμως αποτελέσματα. Το γενικό συμπέρασμα αυτών των μελετών είναι ότι το εκχύλισμα γαΐδουράγκαθου ασκεί όντως δράσεις που βοηθούν τη λειτουργία του ήπατος. Οι δράσεις αυτές βεβαίως δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι από μόνες τους αρκετές, ώστε να οδηγήσουν σε ίαση από κάποια ηπατική πάθηση.

Είναι πάντως σημαντικό να τονιστεί ότι το εκχύλισμα γαΐδουράγκαθου θεωρείται ασφαλές με ελάχιστες παρενέργειες, όπως η διάρροια και οι αλλεργικές αντιδράσεις. Δε θα πρέπει πάντως να λαμβάνεται από εγκύους, ενώ είναι καλό να επισημαίνεται η χρήση του από τον ασθενή στο θεράποντα ιατρό, ώστε αυτός να ελέγχει πιθανές αλληλεπιδράσεις του με άλλα σκευάσματα που λαμβάνει ο ασθενής.

Συμπερασματικά, το εκχύλισμα γαΐδουράγκαθου είναι ένα ασφαλές φυτικό σκεύασμα με κάποιες ευεργετικές δράσεις στη λειτουργία του ήπατος. Η χρήση του θα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από την καθιερωμένη για την κάθε πάθηση αγωγή και δε θα πρέπει να λαμβάνεται ποτέ ως μοναδική θεραπευτική αγωγή.

Γνωρίζοντας τις επιδράσεις αυτού του φυτού στον ανθρώπινο οργανισμό μπορούμε να ωφεληθούμε και να μην κινδυνεύσουμε. Σε όσους το επιθυμούν ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ!

 

Διαβάστηκε 143 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 17:01
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας.