Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 17:01

Τι κοινό έχουν οι body-builders με τους κιρρωτικούς ασθενείς;

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η κίρρωση του ήπατος οδηγεί μέσω σύνθετων μηχανισμών σε πληθώρα μεταβολικών διαταραχών. Οι κιρρωτικοί ασθενείς χαρακτηρίζονται από κακή θρέψη και διαταραχές του μεταβολισμού των πρωτεϊνών τους. Μία από αυτές είναι η ελάττωση των επιπέδων των αμινοξέων πλαγίας αλύσου (ΑΠΑ) (branched-chain amino acids, BCAA). Έχει βρεθεί ότι τα ΑΠΑ παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας, μιας διαταραχής της εγκεφαλικής λειτουργίας που παρατηρείται στους ασθενείς που πάσχουν από κίρρωση του ήπατος. Επίσης τα ΑΠΑ φαίνεται ότι σχετίζονται με τη θνητότητα των κιρρωτικών ασθενών καθώς και με την εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

Τα ΑΠΑ (λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη) παράλληλα αποτελούν 3 από τα 9 πιο σημαντικά αμινοξέα για τον άνθρωπο και αποτελούν το 1/3 των απαραίτητων αμινοξέων για το μεταβολισμό των μυών του σώματός μας. Είναι φυσικό λοιπόν να συστήνονται, ως παραφαρμακευτικό προϊόν, σε όσους θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα, πρακτική που ακολουθείται συχνά από όσους ασχολούνται με το body-building. Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ΑΠΑ είναι ευρέως διαδεδομένα σε χώρους άθλησης και ενδυνάμωσης.

Η χορήγηση ΑΠΑ επομένως αποτελεί ταυτόχρονα θεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας στην κίρρωση, αλλά και μέσο αύξησης της μυϊκής μάζας σε αθλητές που επιθυμούν τη μυϊκή τους ενδυνάμωση. Είναι λοιπόν πια καιρός οι ηπατοπαθείς να αισθανθούν ως body-builders και να «πατήσουν» πιο σίγουρα στα πόδια τους αυξάνοντας την πρόσληψη των απαραίτητων γι αυτούς ΑΠΑ.

Διαβάστηκε 173 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 17:10
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας.