Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 17:33

ΜΑΘΕ ΤΟ ΗΠΑΡ ΣΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΛΑΜΕΣ ΣΟΥ!

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το παλαμιαίο ερύθημα (κοινή ονομασία «ηπατικές παλάμες») αποτελεί μια συχνή δερματική εκδήλωση της κίρρωσης του ήπατος. Γίνεται αντιληπτό από την ερυθρότητα που εμφανίζεται στις δύο σαρκώδεις προσεκβολές της παλάμης μας (θέναρ και οπισθέναρ). Η δερματική αυτή εκδήλωση εμφανίζεται περίπου στο 25% των ασθενών με κίρρωση του ήπατος (συνηθέστερα σε ασθενείς με ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ), αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε ασθενείς που πάσχουν από μεταβολικές παθήσεις του ήπατος (νόσος Wilson, κληρονομική αιμοχρωμάτωση) χωρίς να έχουν φθάσει σε στάδιο κίρρωσης.


Το παλαμιαίο ερύθημα δεν υποδηλώνει πάντα κάποια πάθηση. Ορισμένοι άνθρωποι το εμφανίζουν ιδιοπαθώς, ενώ εμφανίζεται επίσης σε περίπου 1 στις 3 έγκυες γυναίκες χωρίς να σημαίνει ότι πάσχουν από κάποια πάθηση. Επιπλέον, άλλες παθήσεις εκτός από ηπατικές (χαρακτηριστικό παράδειγμα η ρευματοειδής αρθρίτιδα) συνδυάζονται συχνά με την εμφάνιση του παλαμιαίου ερυθήματος. Τέλος, η χρήση κάποιων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει την εμφάνισή του.
Η διαπίστωσή του παλαμιαίου ερυθήματος θα πρέπει, ειδικά αν έχει εμφανιστεί ξαφνικά, να οδηγεί σε ιατρική εξέταση προκειμένου να αποκλεισθεί σοβαρή ηπατική πάθηση. Δεν υπάρχει και δεν απαιτείται θεραπεία για αυτό. Εκείνο που θα πρέπει να διαπιστωθεί είναι αν συνδυάζεται με κάποια πάθηση και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αυτή να αντιμετωπισθεί κατάλληλα.
ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ ΠΑΛΑΜΕΣ ΣΑΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΔΕΙΤΕ» ΤΟ ΗΠΑΡ ΣΑΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ!!

Διαβάστηκε 196 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 17:44
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας.