Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 17:44

Ο μύθος του Προμηθέα και το … ήπαρ.

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Προμηθέας ήταν μυθικός ήρωας (Τιτάνας), που είναι κυρίως γνωστός για τον ακόλουθο μύθο. Μετά την κλοπή της απαγορευμένης για τους ανθρώπους φωτιάς από τον Προμηθέα, ο Δίας τον τιμώρησε δένοντάς τον στον Καύκασο για πολλά χρόνια. Εκεί, έστειλε έναν αετό να του τρώει το συκώτι, το οποίο όμως κάθε μέρα ανανεωνόταν.

Η περιγραφή αυτού του μύθου αναδεικνύει την αναγεννητική ικανότητα του ηπατικού παρεγχύματος.Η σύγχρονη επιστήμη κατάφερε να δώσει μια λογική εξήγηση σε αυτό το φαινόμενο, που πιθανώς ήταν γνωστό στους αρχαίους προγόνους μας, τεκμηριώνοντας τη δυνατότητα αναγέννησης του ήπατος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αύξηση του μεγέθους του οργάνου που παρατηρείται μετά από μερική ηπατεκτομή. Σήμερα γνωρίζουμε ότι μια προσεκτικά σχεδιασμένη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μέχρι και των 2/3 του όγκου του ήπατος μπορεί να ακολουθηθεί από αποκατάσταση του φυσιολογικού του μεγέθους. Η αναγέννηση του ήπατος προκαλείται από μια πολύπλοκη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλοί παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί και η οποία σταδιακά οδηγεί στην προσαρμογή του μεγέθους του εναπομείναντος ήπατος στα δεδομένα του οργανισμού χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία του.

Η σύγχρονη ιατρική «εκμεταλλεύεται» την αναγεννητική ικανότητα του ήπατος για την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων αφαίρεσης πάσχοντος τμήματος του ήπατος ή και μεταμόσχευσής του από ζώντα δότη. Βεβαίως, θα πρέπει να τονισθεί ότι η ικανότητα αυτή είναι πεπερασμένη και πως σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η προσεκτική αξιολόγηση του εναπομείναντος παρεγχύματος, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκειά του. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι μύθοι των αρχαίων Ελλήνων μας διδάσκουν και μας καθοδηγούν στη σύγχρονη εποχή.

Διαβάστηκε 91 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 17:49
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας.