Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013 10:00

Μεταβολικό Σύνδρομο (ΜΣ)

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Μεταβολικό Σύνδρομο (ΜΣ) αποτελεί μια από τις συχνότερες διαταραχές του αναπτυγμένου κόσμου, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι και 1/3 του πληθυσμού του πάσχει από αυτό. Το ΜΣ δεν είναι νόσος, αλλά ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών που έχει σαν τελικό αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου των ασθενών. Η διάγνωση του τίθεται όταν υπάρχουν τουλάχιστον τρεις από τις παρακάτω διαταραχές:

 

1) κοιλιακή παχυσαρκία με περίμετρο μέσης >94εκ. για τους άνδρες και >80εκ. για τις γυναίκες, 2) τριγλυκερίδια >150mg/dL, 3) HDL («καλή») χοληστερίνη <40mg/dL για τους άνδρες και <50mg/dL για τις γυναίκες, 4) αρτηριακή υπέρταση και 5) υψηλή τιμή σακχάρου νηστείας (>100mg/dL).

Το σύνδρομο αναπτύσσεται σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση όταν οι συνθήκες ζωής επιτρέψουν την ανάπτυξη των επιμέρους στοιχείων του ΜΣ. Πέραν της φαρμακευτικής αγωγής, βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ΜΣ παίζει η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση των ασθενών.

Η Μη-Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος (ΜΑΛΝΗ) είναι η ηπατική εκδήλωση του ΜΣ. Η ΜΑΛΝΗ αναπτύσσεται σε ασθενείς με ΜΣ υπό την προϋπόθεση ότι δεν καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών που εκτείνεται από την απλή στεάτωση του ήπατος (λιπώδης διήθηση του οργάνου χωρίς ανάπτυξη φλεγμονής) ως τη στεατοηπατίτιδα που είναι μια εξελισσόμενη νόσος.

Εξέλιξη της νόσου: Η ΜΑΛΝΗ θεωρούνταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ως μια «αθώα» κατάσταση. Σύγχρονες μελέτες όμως έχουν δείξει ότι περίπου 20% των ασθενών με ΜΑΛΝΗ αναπτύσσουν ίνωση (δηµιουργία ουλών) που μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος. Σε πολλούς ασθενείς βέβαια η νόσος δεν εξελίσσεται και παραμένει χωρίς συνέπειες για όλη τους τη ζωή.

Διάγνωση: Η διάγνωση της ΜΑΛΝΗ γίνεται με τη διαπίστωση του ΜΣ και την ανίχνευση λιπώδους διήθησης του ήπατος σε κάποια απεικονιστική εξέταση (π.χ. υπερηχογράφημα ή αξονική/μαγνητική τομογραφία). Δεν υπάρχει ειδική αιµατολογική εξέταση που να θέτει τη διάγνωσή της και γι αυτό σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ταυτόχρονα να αποκλείονται και όλα τα υπόλοιπα αίτια ηπατοπάθειας. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης καθώς και ο καθορισμός του σταδίου της νόσου γίνεται με βιοψία ήπατος.

Αντιμετώπιση: Η αντιμετώπιση της ΜΑΛΝΗ στηρίζεται στη σωστή δίαιτα (αποφυγή σακχάρων/υδατανθράκων), στην απώλεια βάρους και στην αερόβια γυμναστική (βάδισμα/κολύμβηση). Δεν υπάρχει μέχρι τώρα επιβεβαίωση για την αποτελεσματικότητα καμιάς φαρμακευτικής αγωγής για τη ΜΑΛΝΗ, αν και η έρευνα συνεχίζεται εντατικά με σκοπό την ανακάλυψη αποτελεσματικής θεραπείας.

 

Διαβάστηκε 69 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 20:55
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας.