Σινάκος Μανόλης

Σινάκος Μανόλης

Το binge drinking είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε βραχύ χρονικό διάστημα (λίγων ωρών), συνήθως την Παρασκευή ή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χωρίς απαραίτητα αυτό να συνοδεύεται από αντίστοιχη καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ. Η συνηθισμένη ποσότητα αλκοόλ που καταναλίσκεται κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου είναι 4-5 ποτά.BZ-01Αποτελεί μια συνήθεια, της οποίας η συχνότητα αυξάνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις χώρες του Δυτικού κόσμου συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας.

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 17:55

Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Τα τελευταία 30 χρόνια σημειώθηκαν θεαματικές εξελίξεις στην κατανόηση και θεραπεία των περισσότερων ηπατικών παθήσεων. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα υπολογίζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν ακόμη από κάποια χρόνια ηπατική πάθηση και ότι περίπου 170.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από κίρρωση του ήπατος (μια κατάσταση που προκαλείται από οποιαδήποτε ηπατική πάθηση). Επιπλέον, κάθε χρόνο περίπου 5.500 ασθενείς υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος.

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 17:49

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ ΗΠΑΡ

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο συμπαγές όργανο του ανθρώπου, καθώς το βάρος του μπορεί να φτάσει το 1,5 κιλό. Βρίσκεται στο άνω και δεξιό τμήμα της κοιλιάς αμέσως κάτω από το διάφραγμα και προστατεύεται από τις κατώτερες πλευρές. Το ήπαρ χωρίζεται σε δύο λοβούς (δεξιό και αριστερό) από ένα σύνδεσμό, ο οποίος βοηθά και στη σύνδεσή του με το διάφραγμα, ενώ περιβάλλεται από κάψα. Σε αντίθεση με άλλα όργανα έχει δύο πηγές αιμάτωσης. Την πυλαία φλέβα (κυριότερη πηγή), που απάγει το αίμα των άλλων οργάνων της κοιλιάς και την ηπατική αρτηρία, που τροφοδοτεί το ήπαρ με οξυγονωμένο αίμα. Το ήπαρ συνδέεται με τη χοληδόχο κύστη και το λεπτό έντερο μέσω ενός συστήματος μικρών αγωγών, των χολαγγείων, τα οποία μεταφέρουν τη χολή από το ήπαρ στο έντερο.

 

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 17:44

Ο μύθος του Προμηθέα και το … ήπαρ.

Ο Προμηθέας ήταν μυθικός ήρωας (Τιτάνας), που είναι κυρίως γνωστός για τον ακόλουθο μύθο. Μετά την κλοπή της απαγορευμένης για τους ανθρώπους φωτιάς από τον Προμηθέα, ο Δίας τον τιμώρησε δένοντάς τον στον Καύκασο για πολλά χρόνια. Εκεί, έστειλε έναν αετό να του τρώει το συκώτι, το οποίο όμως κάθε μέρα ανανεωνόταν.

Η περιγραφή αυτού του μύθου αναδεικνύει την αναγεννητική ικανότητα του ηπατικού παρεγχύματος.

Το παλαμιαίο ερύθημα (κοινή ονομασία «ηπατικές παλάμες») αποτελεί μια συχνή δερματική εκδήλωση της κίρρωσης του ήπατος. Γίνεται αντιληπτό από την ερυθρότητα που εμφανίζεται στις δύο σαρκώδεις προσεκβολές της παλάμης μας (θέναρ και οπισθέναρ). Η δερματική αυτή εκδήλωση εμφανίζεται περίπου στο 25% των ασθενών με κίρρωση του ήπατος (συνηθέστερα σε ασθενείς με ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ), αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε ασθενείς που πάσχουν από μεταβολικές παθήσεις του ήπατος (νόσος Wilson, κληρονομική αιμοχρωμάτωση) χωρίς να έχουν φθάσει σε στάδιο κίρρωσης.

Ηπατικές διαταραχές αποτελούν συχνά αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε κάποιες περιπτώσεις ηπατικές παθήσεις που προϋπάρχουν της εγκυμοσύνης προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στη μητέρα ή το κύημα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ηπατοπάθειες, οι οποίες εμφανίζονται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εμφανίζονται με ασυνήθεις και κάποιες φορές σοβαρές εκδηλώσεις.

Πρόσφατα εγκρίθηκαν νέοι αντιικοί παράγοντες έναντι του ιού της ηπατίτιδας C (Hepatitis C Virus, HCV). Οι παράγοντες αυτοί (simeprevir, sofosbuvir, daclatasvir) μπορούν να συνδυασθούν μεταξύ τους σε θεραπευτικά σχήματα που δεν περιλαμβάνουν τα μέχρι τώρα καθιερωμένα φάρμακα για τη χρόνια ηπατίτιδα C, που είναι η ιντερφερόνη και η ριμπαβιρίνη. Τα νέα φάρμακα χορηγούνται από του στόματος και προκαλούν ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους τα καθιστούν ελκυστική θεραπευτική αγωγή για ασθενείς που μέχρι τώρα δεν ελάμβαναν θεραπεία για την ηπατίτιδα C, λόγω του κινδύνου παρενεργειών.

Η κίρρωση του ήπατος οδηγεί μέσω σύνθετων μηχανισμών σε πληθώρα μεταβολικών διαταραχών. Οι κιρρωτικοί ασθενείς χαρακτηρίζονται από κακή θρέψη και διαταραχές του μεταβολισμού των πρωτεϊνών τους. Μία από αυτές είναι η ελάττωση των επιπέδων των αμινοξέων πλαγίας αλύσου (ΑΠΑ) (branched-chain amino acids, BCAA). Έχει βρεθεί ότι τα ΑΠΑ παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας, μιας διαταραχής της εγκεφαλικής λειτουργίας που παρατηρείται στους ασθενείς που πάσχουν από κίρρωση του ήπατος. Επίσης τα ΑΠΑ φαίνεται ότι σχετίζονται με τη θνητότητα των κιρρωτικών ασθενών καθώς και με την εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014 16:55

Το γαϊδουράγκαθο βοηθάει το ήπαρ;

Η χρήση βοτάνων για ιατρικούς σκοπούς είναι μια πρακτική που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Σήμερα βεβαίως είναι γνωστό ότι τα φυτικά σκευάσματα συχνά προκαλούν και σοβαρές παρενέργειες εκτός από ευεργετικές δράσεις. Οι ασθενείς με παθήσεις του ήπατος πολλές φορές αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες και στο πλαίσιο αυτό η χρήση φυτικών σκευασμάτων είναι πολύ διαδεδομένη για αυτό το σκοπό ειδικά στο εξωτερικό.

Ένα τέτοιο σκεύασμα είναι το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου (Silybum Marianum), το οποίο είναι το βασικό συστατικό ενός διαδεδομένου φυτικού σκευάσματος με το εμπορικό όνομα Milk Τhistle ή Silymarin. Το όνομα Milk Thistle προέρχεται από τη γαλακτώδη χροιά του εκχυλίσματος των φύλλων του γαΐδουράγκαθου.

Οι επιστημονικές πρόοδοι των δύο τελευταίων δεκαετιών παρέχουν σήμερα τη δυνατότητα ανάλυσης ολόκληρου του ανθρώπινου γονιδιώματος, του «υλικού» δηλαδή με το οποίο έχουμε γεννηθεί. Πιστεύεται ότι τα γονίδιά μας παίζουν κάποιο ρόλο σχεδόν σε όλες τις ανθρώπινες παθήσεις. Εκτός από τις παθήσεις που κληρονομούνται με τον κλασικό τρόπο (σύμφωνα με τους κανόνες του Mendel), το γενετικό μας υλικό έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει την πορεία πολλών άλλων κοινών παθήσεων (π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης ή ο αλκοολισμός) μαζί βέβαια με την επίδραση και του περιβάλλοντος. 

Σελίδα 1 από 3
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της και τη βελτίωση της περιήγησής σας.